Η εικονική κοινωνία του φέισμπουκ με την προσωπική μου ματιά

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Λόγοι που μπαίνει κάποιος στο φατσοβιβλίο

Σημείωση:
Υποχωρώντας σε μια ελληνότροπη όσο και γλωσσοπλαστική διάθεση, αναφέρομαι στο φέισμπουκ με τη λέξη φατσοβιβλίο και αυτή τη λέξη χρησιμοποιώ ως πρώτο συνθετικό αρκετών άλλων στο κείμενο. Αντίθετα, προτίμησα να ονομάσω τους χρήστες του φατσοβιβλίου φεϊσμπουκάδες παρά... φατσοβιβλιοχρήστες, όπως θα ήταν με την ίδια λογική το παράγωγο της ελληνικής εκδοχής – η εξήγηση δική σου...






Το φατσοβιβλίο είναι μια εικονική κοινωνία του τύπου «απ’ όλα έχει ο μπαχτζές». Μια κοινωνία η οποία μοιάζει χοντρικά με την πραγματική ως προς τη διαστρωμάτωση, τις παρέες και γενικότερα τις επιδερμικές κοινωνικές επαφές, μια κοινωνία όπου ο καθένας μπορεί να ζει τη δική του πραγματικότητα με το δικό του τρόπο. Άλλωστε τα όρια εικονικής ή μη πραγματικότητας είναι φαινομενικά - για ορισμένους τουλάχιστον. Ο καθένας που γίνεται μέλος σε αυτή την ηλεκτρονική κοινωνία –και στην οποία μοιραία αντανακλά την καθημερινότητά του– κατέχει εκ των πραγμάτων μια θέση, από την οποία κινείται ανάλογα με τον πρωταρχικό δικό του λόγο για τον οποίο μπήκε σε αυτή. Παραθέτω μερικούς από αυτούς τους λόγους:

1. Για να σκοτώνει την ώρα του γενικώς κι αορίστως – ακόμη κι αν τυχαίνει να τον πληρώνουν αυτή τη συγκεκριμένη ώρα για να κάνει κάποια δουλειά.
2. Για να περνάει την ώρα του – είτε δημοσιεύοντας σκέψεις, σχόλια, ειδήσεις ή απλά σαχλαμάρες κτλ. είτε σχολιάζοντας δημοσιεύσεις σκέψεις, σχόλια, ειδήσεις ή απλά σαχλαμάρες κτλ. άλλων φεϊσμπουκάδων.
3. Για να ξεχνιέται χαζεύοντας τον «τοίχο» της αρχικής σελίδας. Διότι, βλέποντας τις δημοσιεύσεις των άλλων φεϊσμπουκάδων, δε σκέφτεται αυτό που τον βασανίζει και που μπορεί να είναι ένα θέμα από υπαρξιακό μέχρι... αφοδευτικό.
4. Για να ξεδίνει (οργισμένος ων με την κακούργα κοινωνία) επιτιθέμενος ευθέως, εμμέσως ή πλαγίως (όμως ασφαλώς εκ του ασφαλούς) στους πάντες και στα πάντα.
5. Για να παριστάνει κάποιον άλλον διά εύλογους λόγους, ο πιο εύλογος από τους οποίους συνήθως είναι ότι δεν τον ικανοποιεί η δική του ταυτότητα.
6. Για να βγάζει τα «καλλιτεχνικά» απωθημένα του. Ήθελε να γίνει, ας πούμε μοντέλο, αλλά δεν του/της προέκυψε; Ε, τώρα δημοσιεύει κάθε λίγο και λιγάκι ανάλογες πόζες του/της προς τέρψη (ή όχι) των υπόλοιπων φεϊσμπουκάδων.
7. Για να προωθήσει κάποιο προϊόν ή την επιχείρηση ή την τέχνη του (υποθετική ή κυριολεκτική τέχνη, δεν έχει σημασία). Αν και αμφίβολη η αποτελεσματικότητα αυτού του μέσου, εξακολουθεί να είναι ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο αρκετοί μπαίνουν στο φατσοβιβλίο.
8. Για να βρει γκόμενο ή γκόμενα. Αν και αμφίβολη η αποτελεσματικότητα αυτού του μέσου, εξακολουθεί να είναι ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο αρκετοί μπαίνουν στο φατσοβιβλίο.
9. Για να τσιμπήσει ψηφοφόρους (πολιτικής ή οποιασδήποτε άλλης κατηγορίας). Αν και αμφίβολη η αποτελεσματικότητα αυτού του μέσου, εξακολουθεί να είναι ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο αρκετοί μπαίνουν στο φατσοβιβλίο.
10. Για να δημιουργήσει μια ομάδα και να παίξει τον Αρχηγό. Δεν έχει σημασία τι ομάδα. Μπορεί να είναι, ας πούμε, η «Το κόκκινο τάνγκα της γιαγιάς μου».
11. Για να καλύψει διαπροσωπικές και κοινωνικές ανάγκες του. Όσο κι αν ανήκουν στην εικονική πραγματικότητα, οι φατσοβιβλιακές σχέσεις καλύπτουν ένα ψυχολογικό κενό. Άσε που δεν αποκλείεται να προκύψει και κάτι ουσιαστικό μέσα από το φατσοβιβλιονταραβέρι.
12. Για να βρει το άλλο του μισό. Σου λέει, περισσότερες πιθανότητες έχει να βρει αυτό που ψάχνει στον παγκόσμιο κύκλο του φατσοβιβλίου παρά στον προσωπικό του κύκλο συγγενών, φίλων, συνεργατών, γνωστών ή περιστασιακών γνωριμιών.
13. Για να ανταλλάσσει φωτογραφίες με τους φίλους του. Έτσι. Σαν κοινό φωτογραφικό άλμπουμ, να πούμε. Εδώ που τα λέμε, αυτός ήταν ο συνηθισμένος λόγος που πρόβαλλαν σε μένα όσοι τύχαινε να ρωτήσω σχετικά, πριν μπω κι εγώ στο φατσοβιβλίο.
14. Για να βρει παρηγοριά «συνομιλώντας» με φιλαράκια, κι ας μην μπορεί να νιώσει τη μυρωδιά τους, την ανάσα τους, το άγγιγμά τους.