Η εικονική κοινωνία του φέισμπουκ με την προσωπική μου ματιά

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Λάθη του πρωτάρη (μέρος Β)

    8.Τσακίζεται να παρουσιαστεί σε εκδήλωση επώνυμου φεϊσμπουκά φίλου του και να τον γνωρίσει επιτέλους από κοντά για να εισπράξει την πλήρη απαξίωση του τύπου «θύμισέ μου πού σε ξέρω...», διότι ως γνωστόν, οι επώνυμοι κάνουν φίλους μόνο επώνυμους. Αποδειγμένο και διπλοκαρατσεκαρεσμένο.
    9. «Τσιμπάει», όταν κάποιος τον πειράξει με κάποιο σχόλιο που θα κολλήσει κάτω από τη δημοσίευσή του. Κακό! Η καλύτερη απάντηση σε αυτό το σχόλιο είναι η απαξίωση διά της σιωπής. Βέβαια, υπάρχει κι εδώ η διαγραφή –μπορείς να διαγράψεις όποιο σχόλιο δε σου αρέσει–, αλλά αυτό θεωρείται χειρίστη κίνηση, αν όχι δειλία, στον εικονικό κόσμο του φατσοβιβλίου.
    10. Παρασύρεται στον αγώνα δρόμου «ποιος έχει τους περισσότερους φατσοβιβλιοφίλους», ο οποίος αγώνας, βεβαίως, είναι μόνιμη κατάσταση για πολλούς στο φατσοβιβλίο, λες και με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται η αυτοεκτίμησή τους. Κι επίσης είναι ο βασικός λόγος που κρατούν στη λίστα φίλων τους κι εκείνους που δεν τους δίνουν ποτέ σημεία ζωής.
    11. Αφήνει ανοιχτό το παράθυρο συνομιλίας, διότι προφανώς δεν ξέρει ακόμη πώς να το κλείσει ή διότι χαίρεται (ακόμη) τη χαρά της... επικοινωνίας. Λάθος μεγάλο (όπως θα διαπιστώσει πολύ γρήγορα), διότι σπάνια μπορεί να προλάβει να κάνει μια συζήτηση της προκοπής με κάποιον, διά τον απλό λόγο ότι βλέπουν κι άλλοι το ανοιχτό παράθυρο και μπαίνουν. Ένα μέτριο μυαλό συνήθως δεν μπορεί να κάνει ξεχωριστή συζήτηση (έστω κουβεντούλα) με πάνω από (άντε) δύο άτομα.
    12. Στέλνει φιλικό μήνυμα σε επώνυμο, θεωρώντας τον «φιλαράκι». Λάθος μεγάλο (όπως θα διαπιστώσει πολύ γρήγορα), διότι ενενήντα εννιά τοις εκατό τρώει πόρτα – και αν αυτό γίνει στο παράθυρο συζήτησης, θα φάει... παραθυρόφυλλο.
    13. Νομίζει ότι, μπαίνοντας στον κόσμο του φατσοβιβλίου, του άνοιξαν διάπλατα οι πύλες της επικοινωνίας και όλοι περιμένουν πώς και πώς να διαβάσουν τη γραφή του ή να εκτιμήσουν την όποια καλλιτεχνία του ή ν’ αγοράσουν το προϊόν του και πάει λέγοντας... Λάθος μεγάλο (όπως θα διαπιστώσει πολύ γρήγορα), διότι κανείς δεν τσιμπάει.
    14. Δεν κρατάει αρχείο με εκείνους που διαγράφει ή που τον διαγράφουν, ώστε να ξέρει να μην αποδεχτεί ξανά αίτημα από τους διαγραφέντες ή να μην ξανακάνει αίτημα στους διαγράψαντες, και, όταν η λίστα των φατσοβιβλιοφίλων του ξεπερνάει τον αριθμό που μπορεί να συγκρατήσει ο ανθρώπινος εγκέφαλος, χάνει το λογαριασμό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή η φατσοβιβλιοαξιοπρέπειά του – διότι καλά να δείξει... μεγαλοψυχία (έστω και εν αγνοία του) και ν’ αποδεχτεί αίτημα από κάποιον διαγραμμένο, όμως το να ρίξει τα μούτρα του και το να στείλει ξανά αίτημα σε κάποιον που τον έχει διαγράψει δεν το κάνει ούτε ο βαμμένος φατσοβιβλιοσυλλέκτης!

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Λάθη του πρωτάρη (μέρος Α)

Μπαίνοντας στο φατσοβιβλίο, ανύποπτος και μέσα στον ενθουσιασμό του, ο πρωτάρης κάνει λάθη. Βέβαια δεν είναι θανάσιμα και πολλά από αυτά διορθώνονται στην πορεία, αλλά δεν παύουν να είναι λάθη, λάθη, λάθη!

  1. Αποδέχεται αίτημα φιλίας από κάθε καρυδιάς καρύδι, το οποίο διορθώνεται βέβαια στην πορεία με το μέσον της διαγραφής, αλλά μπορεί στο μεταξύ κάποιο από αυτά, κάποιο «καρύδι» λέω, να προλάβει να του χαλάσει (το λιγότερο) τη διάθεση.
  2. Αποδέχεται απερίσκεπτα κάθε πρόταση να γίνει θαυμαστής ή μέλος σε σελίδα ή ομάδα αντίστοιχα, μέχρι που αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει καμία. Στο μεταξύ το ταχυδρομείο του πήζει από «ενημερώσεις μελών», οι οποίες πολλές φορές δεν έχουν καμία σχέση με τη συγκεκριμένη ομάδα.
  3. Δεν ξέρει τι σημαίνει «προσθήκη σε λίστα» και, όταν φτάσει να έχει πάνω από 500 φίλους κι έχει μάθει πια τι είναι αυτή η λίστα και θέλει να τους βάλει σε λίστες (ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους, για παράδειγμα, ή το επάγγελμά τους κτλ.), βλαστημάει την ώρα και τη στιγμή που δεν το έκανε αυτό από την αρχή – και βέβαια παραιτείται από την προσπάθεια.
  4. Αποδέχεται μ’ ενθουσιασμό καρδούλες, αρκουδάκια κτλ. και το χειρότερο ανταπαντάει με παρόμοια. Στο τέλος «πνίγεται» από δώρα και, όταν αποφασίζει «μπάστα! Μέχρι εδώ! Έχω κι άλλη δουλειά να κάνω!», χαρακτηρίζεται ως «σνομπ μαλάκας» από πάνω.
  5. Δεν προσέχει ότι για ν’ αποδεχτεί τα διάφορα «δωράκια» που του στέλνουν αποδέχεται πρώτα απ’ όλα τη χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής – το οποίο δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται...
  6. Ξεκινάει να κάνει συλλογή από δωράκια μιας εφαρμογής, την οποία μοστράρει μάλιστα στο προφίλ του, αγνοώντας ότι πολύ σύντομα θα μείνει με την εφαρμογή στο χέρι... χμ, στο προφίλ θέλω να πω (και το έχω ξαναπεί).
  7. Πιστεύει ότι οι 80 τόσοι «επιβεβαιωμένοι καλεσμένοι» στην εκδήλωσή του, για την οποία έχει ανοίξει ειδική σελίδα-πρόσκληση, θα εμφανιστούν (ναι, καλά) κι ελπίζει ότι οι 300 άλλοι τόσοι «ίσως παρευρεθώ» θα αποφασίσουν θετικά στο τέλος (ναι, καλά, επίσης). Καρατσεκαρισμένο: Από τους πρώτους, στην καλύτεροι περίπτωση, εμφανίζεται το 10% κι από τους δεύτερους ένας ή δύο στην εξαιρετική περίπτωση λέμε που θα είσαι πολύ χαρισματικός και τυχερός άνθρωπος. Εκτός κι αν η εκδήλωση αφορά επώνυμο, διότι τότε οι κοινοί θνητοί φεϊσμπουκάδες φίλοι τσακίζονται να δηλώσουν παρουσία και, το κυριότερο, να την πραγματοποιήσουν.

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Η FACEBOOK δημοτικότητα

Στο FACEBOOK υπάρχουν αναρτήσεις που τραβούν περισσότερα σχόλια  ή "μου αρέσει". Όμως τις περισσότερες φορές εκείνο που κάνει τη διαφορά είναι το πρόσωπο της ανάρτησης παρά η ίδια η ανάρτηση. Το πώς αποκτάται αυτή η φέισμπουκ-δημοτικότητα είναι υπό διερεύνηση...
Περιμένω τις δικές σας απαντήσεις...

Σχόλια που έγιναν κάτω από την ανάρτηση αυτού του κειμένου στον "τοίχο" του φατσοπροφίλ μου:
  
      Δημήτρης Βάσιλας: Καλημέρα Βούλα. Η δημοτικότητα για τις γυναίκες αποκτάται με μια ωραία φωτογραφία συνήθως λίγο τολμηρή.
      Για τους Άντρες ρόλο παίζει το τι θα γράψουν και το κυριότερο πως θα το γράψουν.
 
    *
      Emi Koutsafti: ΕΓΩ, ΠΑΝΤΑ ΣΧΟΛΙΑΖΩ, ΕΙΤΕ ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ, ΕΙΤΕ ΣΟΒΑΡΑ, ... ΛΥΠΑΜΑΙ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ...
   
    *
      Voula Mastori: Μιλάμε για 100 και πάνω σχόλια, Ζίνα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι είναι "παρεούλα". Δημήτρη, δεν εννοώ τέτοια δημοτικότητα. Έμι, όποιος προτιμάει τη σιωπή δεν καταλαβαίνω γιατί έχει μπει στο φέισμπουκ.

    *
      Alexandra Chatzinikolaidou: Συμφωνω με την παρατηρηση σου Βουλα και αυτο που εχω παρατηρησει εγω ειναι οτι τα περισσοτερα σχολια και "μου αρεσει" συγκεντρωνουν, εκτος απο εκεινους που εχουν μια σταθερη πραγματικη παρεα εδω μεσα και κανουν χαβαλε μεταξυ τους, αφ'ενος ...οι πιο εμφανισιμες κοπελλες που ελκυουν αντρες κρατωντας τους παντα στη θεση του κηνυγου, εκεινοι που εχουν χιουμορ και μπορουν να ειναι η ψυχη της παρεας που λεμε και τα προσωπα που εχουν μια ιδιοτητα (συνηθως καλλιτεχνικη) και τοτε πολλοι ανθρωποι θεωρουν οτι αυτο που λενε εχει αναγκαστικα αλλο ειδικο βαρος, οποτε και ειναι αξιο σχολιασμου καθως και το ιδιο το προσωπο εχει αλλο βαρος γι'αυτο και ειναι ενδιαφερον να ασχοληθεις μαζι του (η εκεινο μαζι σου!) (οι πολυ πολυ βαριες και απαισιοδοξες φιλοσοφιες απωθουν).
      Η δικη μου παρατηρηση μετα απο 2 χρονια στο FB ειναι οτι οσο πιο αναλαφρο, εκτος απο περιπτωσεις φιλοσοφιας που αγγιζει τον περισσοτερο κοσμο, ακουγεται αυτο που γραφεις τοσο πιο πολλα σχολια συγκεντρωνονται.

   
    *
      Zina Marnezi: Έχω παρατηρήσει πως λίγα είναι τα σχόλια που έχουν κάποια σημασία τα περισσότερα είναι για χαβαλέ . Πολλές φορές νιώθω τόση μόνη και παρείσακτη όταν σχολιάζω , σαν να μου λένε << τι πετάχτηκες και συ τώρα . >>
      

    *
      Voula Mastori Έχεις δίκιο, Αλεξάνδρα. Όσο πιο ανάλαφρο τόσο και πιο πολλά σχόλια τραβάει. Αλλά επιμένω ότι παίζει ρόλο το ποιος κάνει την κοινοποίηση. Υπάρχουν αναρτήσεις ακόμη και προσβλητικού περιεχομένου που έχουν τύχει ευρείας αποδοχής!
      

    *
      Alexandra Chatzinikolaidou:    Σ'αυτο που επισημαινεις συμφωνησα απολυτα, σε σχεση με το προσωπο δηλαδη, και θεωρω πως προερχονται συνηθως απο ατομα που εχουν καποιο ειδικο βαρος, οπως δικη τους καλλιτεχνικη η δημοσιογραφικη ιδιοτητα ή λογω του βαρους του ονοματος τους (...συγγενεια με καποιο επωνυμο προσωπο).
      Δυστυχως εχω προσεξει κι εγω προσβλητικου περιεχομενου αναρτησεις οπου ολοι συμφωνουν κι επαυξανουν, ακομη κι αν η αναρτηση αφορα τους γονεις τους μεσα σε μια γενικευμενη φιλοσοφια.

          *
      Δημήτρης Βάσιλας Ζίνα έχεις δίκιο σ'αυτό.Βούλα προσβλητικό περιεχόμενο αναρτούν κατά 99% γυναίκες και γίνεται πάντα αποδεκτό.
         *
      Ροδοπη Ολυμπιου
      Βουλα μου κατ αρχην Καλημερα και καλη Κυριακη.....Ειναι ταλεντο το πως προσεγγιζεις τους ανθρωπους...ειτε προφορικα ειτε γραπτα...
      καποιοι καποιες τοχουν...πολλοι παραγοντες ειναι αυτοι που κανουν καποιοι να ειναι πιο ενδιαφεροντες απο καποι...ους αλλους....Αλλα εχω παρατηρησει οτι ειναι και τι προφιλ θα καλλιεργησεις εξ αρχης...μετα οτι κι αν πεις παρουσιαζει ενδιαφερον...... απ την αλλη ο κοσμος το βλεπει να μην βαραινει εδω μεσα...θελει και το αναλαφρο ροζ και το χιουμορ το κουσκους και μαλλον στα βαρεια κοινωνικοπολιτικα λιγοι προθυμοποιουνται να συμμετεχουν....Με τον φιλο που που μιλαει για την αποδοχη προσβλητικων σχολειων εκ μερους γυναικων και η αποδοχη τους δεν συμφωνω....και δεν καταλαβαινω ποιοι ειναι αυτοι οι ανεγκεφαλοι που αποδεχονται και κανουν λαϊκς σε προσβολες.....
      Να εισαι καλα...      

    *
      Στέλιος Αρώνης: Δεν έχω μεγάλη εμπειρία στο χώρο, καθώς βρίσκομαι εδώ μόλις επτά μήνες, εκείνο όμως που έχω παρατηρήσει είναι ότι τα περισσότερα σχόλια γίνονται σε ''χαζοχαρούμενες'' αναρτήσεις, όπου και τα σχόλια κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Σπάνια θα δεις πολλά σχόλια σε σοβαρές αναρτήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απουσιάζουν εντελώς τα ουσιώδη και ενδιαφέροντα θέματα, όπως φυσικά στην προκειμένη περίπτωση.
      

    *
      Voula Mastori: Δημήτρη, εγώ αντίθετα έχω προσέξει πως άντρες συνήθως κάνουν αναρτήσεις προσβλητικού (ή σεξουαλικού) περιεχομένου. Εκείνο επίσης που έχω προσέξει είναι ότι αυτές τυχαίνουν γυναικείας στην πλειοψηφία τους αποδοχής! Το θέμα είναι ότι δεν μπορώ πλέον να κρίνω στατιστικά αυτή την περίπτωση, διότι έχω διαγράψει (όποτε έχει πέσει στην αντίληψή μου) όσους έχουν κάνει μέχρι τώρα προσβλητικές αναρτήσεις.
      

    *
      Ροδοπη Ολυμπιου: Καπως ετσι Βουλα και στην δικη μου περιπτωση ομοιος ομοιω αει πελλαζει.....
    
    *
      Ritsa Masoura
      Βούλα μου, καλημέρα και χρόνια πολλά
      Νομίζω ότι το φέις είναι μια ανάλαφρη καθημερινή περιηγητική περιπετιούλα. Τώρα, επί της ουσίας: κάποιοι κάνουν δουλειά ή πιστεύουν ότι κάνουν δουλεια, κάποιοι προσπαθούν να αρθρώσουν υποψία λόγου, κάποιο...ι προχωρούν σε ευχάριστες συναισθηματικές αναρτήσεις (γυναίκες κυρίως) κάποιοι σχολιάζουν μόνο για να ξεδώσουν (συνήθως προσβλητικά), κάποιοι συνδέουν τη φωτογραφία του χρήστη με τις αναρτήσεις του και κάνουν παιγνίδι.
      Σε γενικές γραμμές το φεις είναι μια μικρογραφία της δικής μας κοινωνίας. Απ όλα έχει ο μπαξές και όποιος αντέχει...
      Ως προς το λάικ, θα σου πω ότι πολλοί δεν διαβάζουν καν. Απλώς με το λάικ δηλώνουν την παρουσία τους. Κι αυτό επίσης δεν είναι κακό. Νοιώθεις...αυτοπεποίθηση εφόσον τη χρειάζεσαι..
      φιλια Βούλα μου....
    *
      Xrisanti Katsafarou: και καποιοι απο εμας ειμαστε ισως...αληθινοι
   
    *
      Voula Mastori Μόλις πριν από λίγο υπέπεσε στην αντίληψή μου μια ανάρτηση ενός διαγραμμένου φίλου που είχε πάρα πολλά (μα πάρα πολλά λέμε) σχόλια. Η ανάρτηση ανήκει στην σύνθετη κατηγορία: ανάρτηση επώνυμου+χυδαία γλώσσα+καβγάς επί τοίχου+κουτσομπολιό. Ναι, το παραδέχομαι. Είναι δύσκολο να έχει ο καθένας τέτοια ρέντα στην ανάρτησή του!
   

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Καλή Χρονιά κι Ευτυχισμένο το 2011!!!


Καλή χρονιά να έχουμε, φίλοι φεϊσμπουκάδες! Είθε ο Αϊ-Βασίλης να φέρει στον κόσμο Ειρήνη και Υγεία, διότι όλα τα άλλα παλεύονται! Και μη μου πείτε ότι δεν υπάρχει Αϊ-Βασίλης. Σε σχετική ερώτηση που έγινε στο ιστολόγιο http://voulamastori-mia-prosefxi.blogspot.com/2010/10/blog-post.html?spref=fb η μεγάλη πλειοψηφία απάντησε με ένα ΝΑΙ!!! Διότι ο Αϊ-Βασίλης ΖΕΙ! Ζει μέσα στις καρδιές μας!