Η εικονική κοινωνία του φέισμπουκ με την προσωπική μου ματιά

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

"Πίσω έχει η αχλάδα* την ουρά..."

Σε συνέντευξή του στο "Έθνος της Κυριακής  ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, κάνει αναφορά  στο κίνημα των "Αγανακτισμένων", τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η "διαμόρφωση ενός πολιτικού κινήματος δεν εξαρτάται από τα like και τα unlike του Facebook"... Όμως σε τέτοιες περιπτώσεις εμένα η συχωρεμένη μάνα μου έλεγε: "Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά..."  Μα δεν είναι πασιφανές ότι πίσω από τα like και τα unlike του Facebook υπάρχει... "ουρά";

*Τα πρώτα ιστιοφόρα μεταγωγικά στο Βυζάντιο ονομάζονταν αχλάδες, 
ήταν ξύλινα και είχαν  σχήμα αχλαδιού. Τα καράβια αυτά έσερναν συνήθως ένα μικρό πλοιάριο από πίσω στο οποίο είχαν οπλισμό, τρόφιμα και τα υπόλοιπα πολεμικά σύνεργα. Έτσι όταν τέτοια ιστιοφόρα προσέγγιζαν σε νησιά, οι κάτοικοι έβγαιναν στις κορυφές των νησιών για να δουν αν έσερναν πλοιάριο, δηλαδή έρχονταν για μάχη. Όταν έβλεπαν κάτι τέτοιο, έτρεχαν αλαφιασμένοι φωνάζοντας «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά», για να οργανώσουν την άμυνα του νησιού τους.


Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Η ήρεμη δύναμη είναι η πιο δυνατή δύναμη!!!

Υπάρχει μια τάση απαξίωσης των "Αγανακτισμένων πολιτών". Δεν ξέρω αν είναι προβοκατόρικη αντίδραση ή κομματική ζήλια ή απλά μια έμφυτη του ελληνικού λαού αρνητική αντίδραση σε οτιδήποτε. 
  Οι ενστάσεις ξεκινούν από το γεγονός ότι το "Ησυχία! Μην ξυπνήσετε τους Έλληνες" των Ισπανών διαδηλωτών ήταν αυτό που πυροδότησε τις συγκεντρώσεις των "Αγανακτισμένων πολιτών" στις πλατείες. Έπειτα λένε ότι αυτή η "έξοδος" στις πλατείες είναι μια κίνηση χωρίς περιεχόμενο, αφού δεν υπάρχουν αιτήματα ή δεν προτείνονται λύσεις ή δεν υπάρχει κάποιο...σοβαρό κόμμα από πίσω παρά ένα φέισμπουκ!
  Όμως, η πυροδότηση προϋποθέτει την ύπαρξη "μπαρούτης" και αυτή αποδείχτηκε ότι υπήρχε στην προκειμένη περίπτωση. Από την άλλη, υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία απλώς δεν είναι ορατά από τους εθελοτυφλούντες. Όσο για το ότι δεν προτείνονται λύσεις είναι μια συνηθισμένη υπεκφυγή: "αφού δεν έχεις να προτείνεις μια λύση στο πρόβλημα, σκάσε και κολύμπα!" .  Επίσης, το ότι είναι ακομμάτιστη αυτή η κίνηση της δίνει περισσότερη εγκυρότητα και... σοβαρότητα, αφού η αγανάκτηση προέρχεται, πρώτα απ' όλα, από τα κόμματα (και όχι το ΔΝΤ, όπως λένε μερικοί διαστρεβλώνοντας τη στόχευση).  Και τέλος, ναι, βρε παιδιά, το φέισμπουκ δεν είναι μόνο για ανταλλαγή φωτογραφιών και γλυκανάλατων εικονικών σχέσεων. Το πώς διαχειρίζεται κάποιος τις απεριόριστες δυνατότητες των κοινωνικών δικτύων είναι που κάνει τη διαφορά. Όπως συμβαίνει σε κάθε μέσο.
Προσωπικά θεωρώ ευτύχημα το ότι επιλέχτηκε ως αντίδραση στα πολιτικά και οικονομικά τεκταινόμενα η επίδειξη της ήρεμης δύναμης. Βέβαια, η ήρεμη δύναμη είναι η πιο δυνατή δύναμη και ίσως αυτό τελικά να προκαλεί τις αρνητικές αντιδράσεις... Φοβούνται!!!!

Σχόλια φεϊσμπουκάδων
Georgia Kalariti Είναι άλλη μια προσπάθεια να μειωθεί η συγκεκριμένη πανελλαδική κίνηση. Πόση αμηχανία άραγε να προκαλεί μια ειρηνική διαμαρτυρία με συμμετοχή νέων, ηλικιωμένων, παιδιών, χωρίς κομματικές ταμπέλες, χωρίς επεισόδια; Τι να τους προσάψεις;  Ότι υποκινούνται; Ότι προκαλούν επεισόδια και ζημιές; Πώς τους διαλύεις λοιπόν όταν το μόνο που τους ενώνει είναι πως είναι Έλληνες;
Δινομάχη Δούκα καλημέρα, Βούλα μου... παραπληροφόρηση σχετικά με το σύνθημα των Ισπανών! ακούστηκε μεν, αλλά όχι στις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων στις πλατείες της χώρας, αλλά σε ποδοσφαιρικό αγώνα, από τους οπαδούς μιας ομάδας που είχε διαλύσει και αποκλείσει μια ελληνική ομάδα -δεν έχει σημασία ποια. Κάποιοι εντέχνως το χρησιμοποίησαν αλλιώς...
Κατερίνα Αθανασιάδου ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ!
ΕΡΡΙΕΤΤΑ ΒΕΡΕΜΗ Βούλα μου νομίζω ότι η ώρα έφτασε!!!!!!!!!!!!!Μεγάλα γεγονότα είναι σε εξέλιξη. 

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

"Είμαστε ξύπνιοι! Τί ώρα είναι; Είναι ώρα να φύγουν!" λέει πανό στο Σύνταγμα αυτή την ώρα

«Κάντε ησυχία να μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες» φώναζαν ειρωνικά οι Ισπανοί διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης για την αδράνεια των πολιτών της Ελλάδας! Οι Έλληνες φεϊσμπουκάδες, εμπνευσμένοι από το κίνημα των Ισπανών «15-Μ», συσπειρώθηκαν μέσω του Facebook και απαντούν αυτή την ώρα με δυναμική συμμετοχή στο Σύνταγμα.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Όταν μπερδεύεται η εικονική πραγματικότητα με την πραγματική...

Ένας καθ' όλα νοήμων και σοβαρός 55χρονος τηλεφώνησε ασθμαίνοντας στις 9:00μ.μ. στον κομπιουτερά και του ζήτησε να τρέξει σπίτι του, διότι είχε μπλοκάρει το κομπιούτερ του και δεν μπορούσε να... μαζέψει τα μαρούλια του, τα οποία, αν δεν τα μάζευε ΤΩΡΑ, θα ξεραίνονταν! Ο 55χρονος δεν έκανε πλάκα στον κομπιουτερά. Πραγματικά αγωνιούσε για την τύχη της εικονικής σοδειάς του! Κι αυτό το έκανε απολύτως σαφές στον κομπιουτερά, ο οποίος και μου το μετέφερε συζητώντας για το τι κόλλημα μπορεί να πάθει κανείς με το φατσοβιβλίο και τα διάφορα παιχνίδια του...