Η εικονική κοινωνία του φέισμπουκ με την προσωπική μου ματιά

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Λόγοι που μπαίνει κάποιος στο φατσοβιβλίο

Σημείωση:
Υποχωρώντας σε μια ελληνότροπη όσο και γλωσσοπλαστική διάθεση, αναφέρομαι στο φέισμπουκ με τη λέξη φατσοβιβλίο και αυτή τη λέξη χρησιμοποιώ ως πρώτο συνθετικό αρκετών άλλων στο κείμενο. Αντίθετα, προτίμησα να ονομάσω τους χρήστες του φατσοβιβλίου φεϊσμπουκάδες παρά... φατσοβιβλιοχρήστες, όπως θα ήταν με την ίδια λογική το παράγωγο της ελληνικής εκδοχής – η εξήγηση δική σου...






Το φατσοβιβλίο είναι μια εικονική κοινωνία του τύπου «απ’ όλα έχει ο μπαχτζές». Μια κοινωνία η οποία μοιάζει χοντρικά με την πραγματική ως προς τη διαστρωμάτωση, τις παρέες και γενικότερα τις επιδερμικές κοινωνικές επαφές, μια κοινωνία όπου ο καθένας μπορεί να ζει τη δική του πραγματικότητα με το δικό του τρόπο. Άλλωστε τα όρια εικονικής ή μη πραγματικότητας είναι φαινομενικά - για ορισμένους τουλάχιστον. Ο καθένας που γίνεται μέλος σε αυτή την ηλεκτρονική κοινωνία –και στην οποία μοιραία αντανακλά την καθημερινότητά του– κατέχει εκ των πραγμάτων μια θέση, από την οποία κινείται ανάλογα με τον πρωταρχικό δικό του λόγο για τον οποίο μπήκε σε αυτή. Παραθέτω μερικούς από αυτούς τους λόγους:

1. Για να σκοτώνει την ώρα του γενικώς κι αορίστως – ακόμη κι αν τυχαίνει να τον πληρώνουν αυτή τη συγκεκριμένη ώρα για να κάνει κάποια δουλειά.
2. Για να περνάει την ώρα του – είτε δημοσιεύοντας σκέψεις, σχόλια, ειδήσεις ή απλά σαχλαμάρες κτλ. είτε σχολιάζοντας δημοσιεύσεις σκέψεις, σχόλια, ειδήσεις ή απλά σαχλαμάρες κτλ. άλλων φεϊσμπουκάδων.
3. Για να ξεχνιέται χαζεύοντας τον «τοίχο» της αρχικής σελίδας. Διότι, βλέποντας τις δημοσιεύσεις των άλλων φεϊσμπουκάδων, δε σκέφτεται αυτό που τον βασανίζει και που μπορεί να είναι ένα θέμα από υπαρξιακό μέχρι... αφοδευτικό.
4. Για να ξεδίνει (οργισμένος ων με την κακούργα κοινωνία) επιτιθέμενος ευθέως, εμμέσως ή πλαγίως (όμως ασφαλώς εκ του ασφαλούς) στους πάντες και στα πάντα.
5. Για να παριστάνει κάποιον άλλον διά εύλογους λόγους, ο πιο εύλογος από τους οποίους συνήθως είναι ότι δεν τον ικανοποιεί η δική του ταυτότητα.
6. Για να βγάζει τα «καλλιτεχνικά» απωθημένα του. Ήθελε να γίνει, ας πούμε μοντέλο, αλλά δεν του/της προέκυψε; Ε, τώρα δημοσιεύει κάθε λίγο και λιγάκι ανάλογες πόζες του/της προς τέρψη (ή όχι) των υπόλοιπων φεϊσμπουκάδων.
7. Για να προωθήσει κάποιο προϊόν ή την επιχείρηση ή την τέχνη του (υποθετική ή κυριολεκτική τέχνη, δεν έχει σημασία). Αν και αμφίβολη η αποτελεσματικότητα αυτού του μέσου, εξακολουθεί να είναι ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο αρκετοί μπαίνουν στο φατσοβιβλίο.
8. Για να βρει γκόμενο ή γκόμενα. Αν και αμφίβολη η αποτελεσματικότητα αυτού του μέσου, εξακολουθεί να είναι ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο αρκετοί μπαίνουν στο φατσοβιβλίο.
9. Για να τσιμπήσει ψηφοφόρους (πολιτικής ή οποιασδήποτε άλλης κατηγορίας). Αν και αμφίβολη η αποτελεσματικότητα αυτού του μέσου, εξακολουθεί να είναι ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο αρκετοί μπαίνουν στο φατσοβιβλίο.
10. Για να δημιουργήσει μια ομάδα και να παίξει τον Αρχηγό. Δεν έχει σημασία τι ομάδα. Μπορεί να είναι, ας πούμε, η «Το κόκκινο τάνγκα της γιαγιάς μου».
11. Για να καλύψει διαπροσωπικές και κοινωνικές ανάγκες του. Όσο κι αν ανήκουν στην εικονική πραγματικότητα, οι φατσοβιβλιακές σχέσεις καλύπτουν ένα ψυχολογικό κενό. Άσε που δεν αποκλείεται να προκύψει και κάτι ουσιαστικό μέσα από το φατσοβιβλιονταραβέρι.
12. Για να βρει το άλλο του μισό. Σου λέει, περισσότερες πιθανότητες έχει να βρει αυτό που ψάχνει στον παγκόσμιο κύκλο του φατσοβιβλίου παρά στον προσωπικό του κύκλο συγγενών, φίλων, συνεργατών, γνωστών ή περιστασιακών γνωριμιών.
13. Για να ανταλλάσσει φωτογραφίες με τους φίλους του. Έτσι. Σαν κοινό φωτογραφικό άλμπουμ, να πούμε. Εδώ που τα λέμε, αυτός ήταν ο συνηθισμένος λόγος που πρόβαλλαν σε μένα όσοι τύχαινε να ρωτήσω σχετικά, πριν μπω κι εγώ στο φατσοβιβλίο.
14. Για να βρει παρηγοριά «συνομιλώντας» με φιλαράκια, κι ας μην μπορεί να νιώσει τη μυρωδιά τους, την ανάσα τους, το άγγιγμά τους.

13 σχόλια:

Εύα Μάστορη είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ελισάβετ Σατσόγλου είπε...

Καλημέρα! Είναι αλήθεια πως το facebook έχει μπει στη ζωή μας και αναμφίβολα ελάχιστοι έχουν αντισταθεί πιστεύοντας στην πραγματική ζωντανή επαφή. Διαβάζω αυτά που έχετε γράψει ως λόγους-δικαιολογίες-αιτίες και είναι πράγματι έτσι. Μισοαστεία μισοσοβαρά όλοι μπήκαμε στο ίδιο καζάνι που τι ειρωνεία όλοι θέλουμε να είμαστε εκτός του συφερτού τάχα και να διαφέρουμε. Είναι καλό και θετικό από πολλές απόψεις και διασκεδαστικό αλλά φοβάμαι ως μητέρα 2 εφήβων που τους βλέπω πως η επικοινωνία γίνεται μόνο με αυτόν τον τρόπο. Επίσης τσατίζομαι που εκτονώνεται η οποιαδήποτε επαναστατικότητά μας -διαμαρτυρία μας μέσα στο facebook.Πολλές σκέψεις και όταν το παίρνεις ελαφριά λές είναι ένα φαινόμενο και αυτό της εποχής μας σε αντίποδα της μοναξιάς όταν το παίρνεις στα σοβαρά πιθανόν να υποψιατείς μια καλοστημένη καινούρια προπαγάνδα για μια καινούρια γενιά που εκτονώνεται. τραγουδάει, ερωτεύεται, επαναστατεί...χωρίς συνέπειες σε αυτούς που κυριαρχούν στον αγγελικά πλασμένο κόσμο μας. Πολλές σκέψεις ....αλλά φτάνουν για την ώρα για να μη γίνει μονόλογος αλλά μακάρι να υπάρξει διάλογος με όσους\ες ενδιαφέρονται..Καλή συνέχεια!

Εύα Μάστορη είπε...

Σ' ευχαριστώ πολύ, Ελισάβετ. Πολύ ενδιαφέρουσα η τοποθέτησή σου και δρομολογεί πολλές σκέψεις. Κι εγώ εύχομαι να υπάρξει διάλογος.

Para-Mythou είπε...

Κι όμως οι νέοι δεν αρκουνται στην επικοινωνία μέσω του φατσοβιβλίου, λένε οι στατιστικές. Η φιλία ξεκινά ή συντηρείται μέσω internet αλλά η δια ζώσης επαφή εξακολουθεί να είναι προτεραιότητα. Είχε δημοσιευτεί μια σχετική έρευνα.
Τελικά το internet φέρνει μια νέα κουλτούρα στις σχέσεις, στη συνείδηση του εαυτού, στο διάβασμα, στη διαχείριση συναισθημάτων, στο φλερτ, παντού. Δεν είναι εξ'ορισμού καλό ή κακό μέσο. Όπως ισχύσει με όλα τα νέα μέσα: Προσοχή στις οδηγίες χρήσης!
Ε.Σβορώνου
http://para-mythou.blogspot.com

theodora ch είπε...

Μπήκα στο φατσοβιβλίο για πολλους λόγους,για να μην χάσω "επαφή"με τους φίλους μου(που αποχωρίστηκα αλλάζοντας πόλη ,μετα απο 35 χρόνια),για να αποκτήσω καινούργιους φίλους (και στάθηκα πολύ τυχερή)για να έρθω σε επαφή με ανθρώπους που "θαυμάζω",για να μοιραστώ τα όνειρα μου,τις αγωνίες μου,τα ταξίδια μου.....
και χαίρομαι γιατί υπάρχει αυτός ο εναλλακτικός τρόπος επαφής.
Συμφωνώ βέβαια και συμπάσχω ως μαμά,στο γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι το "χρησιμοποιούν"ως το μοναδικό μέσο επικοινωνίας αλλά πιστεύω ότι εμείς σαν γονείς μπορούμε και πρέπει να δείξουμε στα παιδιά μας ότι η ζωή δεν βρίσκεται μόνο μπροστά στην εικόνα ενός άψυχου υπολογιστή.....
Καλή επιτυχία στο νέο blog!!!

Ἀλέξανδρος Βουβουλῆς είπε...

Αλέξανδρος Βουβουλής
Οἱ λόγοι πολλοὶ καὶ διαφορετικοί. Γιὰ νὰ συναντηθεῖς, ἕστω καὶ διαδικτυακά, μὲ φίλους ποὺ μένουν πιὰ στὸ ἐξωτερικό, νὰ μαθαίνεις τὰ νέα τους ἄμεσα, νὰ λὲς μιὰ καλημέρα, νὰ ἀνταλλάσσετε σχόλια καθημερινὰ καὶ σοβαρά, ὅπως κάνατε στὰ φοιτητικά... σας χρόνια στὸ κυλικεῖο τῆς Σχολῆς ἢ στὰ καφὲ κοντά στὸ Πανεπιστήμιο. Νὰ μοιράζεσαι ἀπόψεις, σκέψεις, τραγούδια... Τελικὰ καὶ τὸ προσωποβιβλίο εἶναι ὅπως τὰ πάντα σὲ αὐτὴν τὴν ζωή, Ἐξαρτάται ἀπὸ τὸ πῶς τὸ χρησιμοποιεῖς καὶ γιατί. Στὴν ἀρχὴ ἤμουν ἀντίθετος. Μέχρι ποὺ βρεθήκαμε φίλοι σκορπισμένοι στὶς τέσσερις γωνιὲς τῆς Ἑλλάδος καὶ τοῦ πλανήτη. Ἔτσι ἀντικατέστησε, ἢ ὑποκατέστησε ἀν θέλετε, αὐτὴν τὴν καθημερινὴ ἐπαφὴ ποὺ εἴχαμε μέχρι τότε. Μὲ τὰ σοβαρά, τὰ ἀστεῖα, τὶς φωτογραφίες, τοὺς προβληματισμούς...

Δέσποινα είπε...

To μόνο σχόλιο που θα μπορούσα να προσθέσω στα παραπάνω είναι το τραγούδι "εικονική πραγματικότητα" που ελπίζω να ακούσεις
http://www.youtube.com/watch?v=xCi_za7HISg&feature=player_embedded

Εύα Μάστορη είπε...

Δέσποινα, προσπάθησα να το ακούσω, αλλά δε μου το βγάζει το σύστημα. Μου λέει ότι είναι λάθος γραμμένο. Βάλε το στο φέισμπουκ να το ακούσω.

Penelope είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Εύα Μάστορη είπε...

Ο χώρος είναι όλος δικός σας για τις θέσεις σας! Κι εγώ απολαμβάνω όσο τι αυτή την όμορφη διαφορετικότητα που προσφέρει το φατσοβιβλίο, και κυρίως τις τόσο πολλές ευκαιρίες για γνωριμίες.

ritsmas είπε...

προσπαθώ να γραψω κατι, αλλα δεν τα καταφέρνω.

ritsmas είπε...

A!!!!

ritsmas είπε...

Κι εγώ Βούλα μου θα συμφωνήσω με όλα όσα λεει η Ιώ, πραγματική φίλη που γνωριστήκαμε μέσα από το φεις!!! Προφανώς είναι μια εικονική πραγματικότητα. Προφανώς έχει παγίδες και θέλει προσοχή , ειδικά εκ μέρους των νεώτερων. Ομως αν αντιληφθείς τη χρησιμοτητα του κι αν μάθεις να το χειρίζεσαι λογικά, θα δεις ότι μόνο θετικές πτυχές θα σου ξεσκεπάσει, μόνο θετικές εμπειρίες θα σου προσφέρει ( Εβαλα το ιδιο κειμενο με το φέις, παρ ότι ειχα γράψει κατι λίγο διαφορετικό).