Η εικονική κοινωνία του φέισμπουκ με την προσωπική μου ματιά

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Το Διαδίκτυο βλάπτει;

Το Διαδίκτυο βλάπτει;
 (απόσπασμα από άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ χτες 22/8/2010)


Γινόμαστε λοιπόν λιγότερο έξυπνοι; Περί αυτού πρόκειται; Πιθανόν. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζονται στο «The Shallows» («Τα ρηχά»), το νέο βιβλίο του γκουρού της τεχνολογίας Νίκολας Καρ, η υπερδραστηριότητά μας στο Διαδίκτυο βλάπτει τις διανοητικές ικανότητες που χρειαζόμαστε για να επεξεργαστούμε και να κατανοήσουμε απαιτητικά κείμενα. Η ολοήμερη τροφοδότηση με ειδήσεις μάς κάνει να πηδάμε από το ένα άρθρο στο άλλο, χωρίς αναγκαστικά να εμβαθύνουμε σε οποιοδήποτε περιεχόμενο. Το διάβασμά μας διακόπτεται συχνά από το ηχητικό σήμα του τελευταίου email. Και απορροφούμε τώρα μικρές σειρές λέξεων στο Twitter και το Facebook πολύ πιο συχνά απ' ό, τι μεγαλύτερα κείμενα.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι, αν και, εξαιτίας του Ιντερνετ, έχουμε γίνει πολύ καλοί στο να συλλέγουμε ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, ταυτόχρονα ξεχνάμε βαθμιαία πώς να σταθούμε, να συλλογιστούμε και να συσχετίσουμε όλα αυτά τα στοιχεία μεταξύ τους. Έτσι, όπως παρατηρεί ο Καρ, «χάνουμε την ικανότητά μας να εξισορροπούμε αυτές τις δύο διανοητικές λειτουργίες».

1 σχόλιο:

Προγραμματα Αγωγης Υγειας - Μαρια Σκουλαξενου είπε...

Είναι γεγονός πως ο βομβαρδισμός από πληροφορίες... εμποδίζει τον εγκέφαλο να τις επεξεργαστεί. Για να πούμε πως μαθαίνουμε ή γνωρίζουμε κάτι είναι απαραίτητο να το επεξεργαστούμε. Μια νοητική λειτουργία που απαιτεί χρόνο. Άρα κατά μία έννοια το άρθρο έχει δίκιο.