Η εικονική κοινωνία του φέισμπουκ με την προσωπική μου ματιά

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

Το Facebook μας φέρνει κοντά


(Ηλεκτρονική Έκδοση

Επισημαίνει νέα έρευνα ότι:
Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook δεν αποδυναμώνουν τους προσωπικούς δεσμούς, αλλά αντίθετα τους ενισχύουν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Η ταχεία εξάπλωση του Facebook, που μετρά περισσότερους από 500 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις όσον αφορά στις αρνητικές του επιπτώσεις στις κοινωνικές σχέσεις. Ωστόσο οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Τέξας κατέληξαν σε διαφορετικό συμπέρασμα.
"Τα ευρήματά μας υπονοούν ότι το Facebook δεν παραγκωνίζει τις αλληλεπιδράσεις πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ φίλων, οικογένειας και συναδέλφων", δήλωσε ο Craig Watkins, επικεφαλής της έρευνας.
"Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι τα social media προσφέρουν ευκαιρίες για νέους τρόπους έκφρασης της φιλίας και της οικειότητας", πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Οι ερευνητές ρώτησαν 900 φοιτητές και απόφοιτους πως και με ποιους αλληλεπιδρούν στο Facebook. Περισσότεροι από το 60% των χρηστών απάντησαν ότι κύρια ασχολία τους αποτελεί η ανανέωση της "προσωπικής τους κατάστασης". Ακολούθησαν αυτοί που γράφουν σχόλια στο προφίλ τους και όσοι δημοσιεύουν μηνύματα και σχόλια στους φίλους τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι παρόλο που περίπου ο ίδιος αριθμός ανδρών και γυναικών χρησιμοποιούν το Facebook, το κάνουν με διαφορετικό τρόπο. Συγκεκριμένα οι γυναίκες το χρησιμοποιούν περισσότερο για να κάνουν επαφές και είναι περισσότερο “στοργικές” ενώ οι άνδρες είναι περισσότερο “λειτουργικοί”, σύμφωνα με τον Watkins. Για παράδειγμα οι γυναίκες είναι περισσότερο πιθανό να αναρτήσουν φωτογραφίες από κοινωνικές συγκεντρώσεις με φίλους, ενώ οι άνδρες δημοσιεύουν συχνότερα φωτογραφίες από τα χόμπι του ή συνδέσμους σχετικούς με την πολιτική και την ποπ κουλτούρα.

4 σχόλια (στην εφημερίδα)

1 Ο/Η s έγραψε: Τελικά είμαι άνδρας...σύμφωνα με την έρευνα αυτή???

2 Ο/Η Ερμής έγραψε: Σιγά μην κατέληγαν σε άλλο συμπέρασμα οι φωστήρες του Τέξας. Βεβιασμένο ακούγεται αυτό που λεω, όμως μην ξεχνάμε πως επί 20 τουλάχιστον χρόνια η αμερικανική ακαδημαϊκή "βιομηχανία" έχει μάλλον θέσει ως αυτοσκοπό την προπαγάνδα φορέων παγκοσμιοποίησης. Διαβάζουμε έρευνες από Χάρβαρντ, Γέηλ κλπ για το πως η "δύση" έδωσε τα φώτα στον υπόλοιπο απολίτιστο κόσμο, απειράριθμες μελέτες για γκατζετάκια και συσκευές που εν τέλει καταφέρνουν να χωρέσουν τη ζωή σου σε 2GB. Τώρα μάθαμε πως το Facebook μας κάνει καλό, τρεις φορές την ημέρα μετά το φαγητό. Ως εργαλείο επικοινωνίας ξεκίνησαν αυτό και παρόμοιοι χώροι, όχι ως χώρος ζωής. Γιατί εγώ αυτό βλέπω. Ανθρώπους που δικαίως διαμαρτύρονται για τις κάμερες στους δρόμους και που εν τέλει έχουν ανεβάσει κάθε λεπτομέρεια της ζωής τους στο Facebook. Χάνουν τον ύπνο τους για να φυτέψουν ψηφιακά φυτά στο φάρμβιλ, και να κοιτάνε σαν το μεγάλο αδερφό φωτογραφίες προσώπων που ποτέ δε γνώρισαν. Ξεχάσαμε να ζούμε μάλλον. ¨Η είναι ιδέα μου?
3 Ο/Η NIKAP έγραψε: Μια απορια εχω....
Αυτα τα 500 εκατομυρια θα εχουν το θρασος να διεκδικησουν ποτε δικαιοματα προσωπικων δεδομενων?
Εχουν παραιτηθει απο το δικαιομα τους αυτο?
Πως δημοσιευουν απο μονοι τους τα στοιχεια τους?Με αποτελεσμα να τα χρησιμοποιουν μετα ορισμενα χρονια καποιοι [κακοβουλοι]εναντιον τους...
Δεν το εχουν σκεφτει ποτε?
Ειναι δυνατον να υπαρχουν 500 εκατομυρια ανεγεφαλοι?
4 Ο/Η ΜΑΡΙΟΣ έγραψε: ΝΙΚΑΡ μάλλον εσύ είσαι ο ανεγκέφαλος στην προκειμένη περίπτωση! Στο Facebook δημοσιοποιούνται μόνο εκείνα τα προσωπικά στοιχεία που επιλέγει ο χρήστης. Κυρίως όμως, κανείς δεν υποχρεούται να δηλώσει τα αληθινά στοιχεία του, αν δε θέλει. Αντιληπτό; Ίσως είναι λίγο δύσκολο για σένα να το κατανοήσεις, αλλά κάνε μια προσπάθεια...
Για μένα το facebook αποτέλεσε ένα μέσο επαφής με ανθρώπους που είχα πολλά χρόνια να δω κι από τότε βρισκόμαστε τακτικά. Φυσικά η υπερβολική χρήση του βλάπτει. Όμως όταν δε γίνεται κατάχρηση, το Facebook και γενικά το Internet μπορεί να είναι χρήσιμα από πολλές απόψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: