Η εικονική κοινωνία του φέισμπουκ με την προσωπική μου ματιά

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Κίνδυνοι από το φατσοβιβλίο

Γενικά θα ήταν αφελές να πιστεύει κανείς ότι το φατσοβιβλίο είναι αθώα ιστορία ακόμη και για τους ενήλικους.

Το φατσοβιβλίο μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πρώτης τάξεως ναρκωτικό – με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Κάποια φεϊσμπουκού είχε γράψει στον τοίχο της: «Υπάρχουν κι εκείνοι που κόψανε την κοκαίνη και άρχισαν το φέισμπουκ». Και είχε δίκιο, διότι κολλάς στον τοίχο του και δε λες να ξεκολλήσεις, ακόμη κι αν αυτός ( ο φατσοβιβλιότοιχος λέω) αναφέρει μονάχα το ποιος έχει γίνει φίλος με ποιον ή ποιος έγινε μέλος σε ποια ομάδα (ναι, μπορεί να έχει ολόκληρα κατεβατά από τέτοιες άχρηστες, κατά γενική ομολογία, ανακοινώσεις ο φατσοβιβλιότοιχος). Με συνέπεια, ως χρονοβόρο ναρκωτικό, να σε κάνει να παραμελείς τη δουλειά σου. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι κάποιος είναι εξαρτημένος από το φατσοβιβλίο, όταν θεωρεί τον εαυτό του υποχρεωμένο:
   1. να λέει κάθε μέρα έστω μια καλημέρα στους φατσοβιβλιοφίλους του,
   2. να απαντάει ευγενικά σε όλα, μα όλα, τα μηνύματα από όλους,
   3.να επισκέπτεται καθημερινά τον τοίχο και να δίνει ποικιλοτρόπως το "παρών!" του,
   4.να κρατάει συνεχή επαφή με τους φατσοβιβλιοφίλους του με τον έναν ή τον άλλον τρόπο,
   5.να προειδοποιεί για τις «απουσίες» του από το φατσοβιβλίο δίνοντας μάλιστα ημερομηνίες (ή και την αιτία αυτών των
απουσιών) ή να «απολογείται» εκ των υστέρων γι’ αυτές δίνοντας
λεπτομέρειες (ήμουν άρρωστος ή σε διακοπές ή είχα πολλή
δουλειά...),
   6. να γράφει στο προφίλ του τις ώρες που μπορεί κανείς να τον βρει μέσα στο φατσοβιβλίο, λες και πρόκειται για την κανονική του εργασία.
   Εξαρτημένος από το φατσοβιβλίο είναι επίσης εκείνος που έχει πάντα ανοιχτό τουλάχιστον το ταχυδρομείο (Gmail-Εισερχόμενα), όποια άλλη δουλειά κι αν κάνει στο κομπιούτερ ή έξω από το κομπιούτερ, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τη... φατσοβιβλιοκίνηση.
   Ένα επίσης ανησυχητικό σημάδι είναι εάν κρατάς αρχείο της κίνησης φίλων, μελών και θαυμαστών. Με άλλα λόγια, εάν κάθε μέρα σημειώνεις τον αριθμό που έχει η λίστα των φίλων σου ή των μελών της ομάδας σου (ή των ομάδων σου) ή των θαυμαστών της σελίδας σου (ή των σελίδων σου ή και όλων αυτών, εάν διαθέτεις από όλα – που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό βεβαίως!).

Δεν υπάρχουν σχόλια: